[Hikmah di sebalik Anjuran Pengkhataman Al-Qur’an di sisi Kubur Seorang Muslim di sisi Mazhab Shafie] Seperti yang telah dinukilkan sebelum ini, kita dapat melihat bahawa Imam al-Shafie dan ulama’ mazhab Shafie telah bersepakat bahawa pengkhataman Al-Qur’an di sisi kubur si mati selepas pengebumiannya adalah dianjurkan dan disunatkan. Apakah hikmah di sebalik anjuran ini? Jawapan: Pengkhataman Al-Qur’an bukan sahaja melibatkan fadilat-fadilat bagi setiap huruf, ayat dan surah Al-Qur’an yang dibaca dari awal sehingga akhir, bahkan pengkhataman Al-Qur’an itu sendiri mempunyai fadilat-fadilat yang besar sepertimana yang disebutkan oleh Imam Al-Nawawi di dalam kitabnya al-Tibyan fi Adab Hamalat al-Quran. Di antara fadilat pengkhataman Al-Qur’an ialah: • Ia merupakan waktu yang mustajab untuk berdoa; dan • Ia adalah waktu turunnya rahmat Allah SWT; dan • Doa yang dilakukan ketika pengkhataman Al-Qur’an diaminkan oleh empat ribu (4,000) para malaikat. Dan tiada perbezaan di kalangan para ulama’ Ahli Sunnah dan Jama’ah bahawa doa keampunan dan rahmat buat orang Islam yang telah wafat adalah bermanfaat baginya dan dianjurkan Shariat Islam dengan jelas sepertimana firman Allah SWT di dalam ayat ke-10 dari surah Al-Hashr. "Penuntut Ilmu"

[Hikmah di sebalik Anjuran Pengkhataman Al-Qur’an di sisi Kubur Seorang Muslim di sisi Mazhab Shafie] Seperti yang telah dinukilkan sebelum ini, kita dapat melihat bahawa Imam al-Shafie dan ulama’ mazhab Shafie telah bersepakat bahawa pengkhataman Al-Qur’an di sisi kubur si mati selepas pengebumiannya adalah dianjurkan dan disunatkan. Apakah hikmah di sebalik anjuran ini? Jawapan: Pengkhataman Al-Qur’an bukan sahaja melibatkan fadilat-fadilat bagi setiap huruf, ayat dan surah Al-Qur’an yang dibaca dari awal sehingga akhir, bahkan pengkhataman Al-Qur’an itu sendiri mempunyai fadilat-fadilat yang besar sepertimana yang disebutkan oleh Imam Al-Nawawi di dalam kitabnya al-Tibyan fi Adab Hamalat al-Quran. Di antara fadilat pengkhataman Al-Qur’an ialah: • Ia merupakan waktu yang mustajab untuk berdoa; dan • Ia adalah waktu turunnya rahmat Allah SWT; dan • Doa yang dilakukan ketika pengkhataman Al-Qur’an diaminkan oleh empat ribu (4,000) para malaikat. Dan tiada perbezaan di kalangan para ulama’ Ahli Sunnah dan Jama’ah bahawa doa keampunan dan rahmat buat orang Islam yang telah wafat adalah bermanfaat baginya dan dianjurkan Shariat Islam dengan jelas sepertimana firman Allah SWT di dalam ayat ke-10 dari surah Al-Hashr. "Penuntut Ilmu"(Feed generated with FetchRSS)

source https://www.facebook.com/1499687470298765_2566438120290356

0 Comment "[Hikmah di sebalik Anjuran Pengkhataman Al-Qur’an di sisi Kubur Seorang Muslim di sisi Mazhab Shafie] Seperti yang telah dinukilkan sebelum ini, kita dapat melihat bahawa Imam al-Shafie dan ulama’ mazhab Shafie telah bersepakat bahawa pengkhataman Al-Qur’an di sisi kubur si mati selepas pengebumiannya adalah dianjurkan dan disunatkan. Apakah hikmah di sebalik anjuran ini? Jawapan: Pengkhataman Al-Qur’an bukan sahaja melibatkan fadilat-fadilat bagi setiap huruf, ayat dan surah Al-Qur’an yang dibaca dari awal sehingga akhir, bahkan pengkhataman Al-Qur’an itu sendiri mempunyai fadilat-fadilat yang besar sepertimana yang disebutkan oleh Imam Al-Nawawi di dalam kitabnya al-Tibyan fi Adab Hamalat al-Quran. Di antara fadilat pengkhataman Al-Qur’an ialah: • Ia merupakan waktu yang mustajab untuk berdoa; dan • Ia adalah waktu turunnya rahmat Allah SWT; dan • Doa yang dilakukan ketika pengkhataman Al-Qur’an diaminkan oleh empat ribu (4,000) para malaikat. Dan tiada perbezaan di kalangan para ulama’ Ahli Sunnah dan Jama’ah bahawa doa keampunan dan rahmat buat orang Islam yang telah wafat adalah bermanfaat baginya dan dianjurkan Shariat Islam dengan jelas sepertimana firman Allah SWT di dalam ayat ke-10 dari surah Al-Hashr. "Penuntut Ilmu""

Post a comment

Thank you for your comments